Повнотекстовий пошук
Пошуковий запит: (<.>A=Нарушевич-Васильєва О$<.>) |
Загальна кількість знайдених документів : 6
Представлено документи з 1 до 6
|
1. |
Нарушевич-Васильєва О. В. Поняття семантизації в мовознавстві й термінознавстві [Електронний ресурс] / О. В. Нарушевич-Васильєва // Термінологічний вісник. - 2013. - Вип. 2(1). - С. 108-115. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/terv_2013_2(1)__12
| 2. |
Нарушевич-Васильєва О. В. Екстралінгвістичні та лінгвістичні чинники виникнення й формування української термінології харчової промисловості [Електронний ресурс] / О. В. Нарушевич-Васильєва // Записки з українського мовознавства. - 2017. - Вип. 24(1). - С. 140-148. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/zukm_2017_24(1)__20 Розглянуто основні етапи формування української термінології харчової промисловості. Проаналізовано лексико-семантичні процеси, які супроводжують розвиток досліджуваної терміносфери, обгрунтовано їхню зумовленість тісною взаємодією екстралінгвістичних і лінгвістичних чинників. Окреслено особливості лексикографічного опрацювання термінології галузей харчових виробництв у різні періоди її функціонування.
| 3. |
Нарушевич-Васильєва О. В. Концептуальні засади розроблення пропозиційних моделей семантизації термінів харчової промисловості [Електронний ресурс] / О. В. Нарушевич-Васильєва // Термінологічний вісник. - 2015. - Вип. 3(2). - С. 140-156. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/terv_2015_3(2)__19
| 4. |
Нарушевич-Васильєва О. В. Типологія предикатів(на матеріалі дефініцій термінів харчової промисловості в ДСТУ) [Електронний ресурс] / О. В. Нарушевич-Васильєва // Мова. - 2018. - № 29. - С. 98-110. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Mova_2018_29_20
| 5. |
Іващенко В. Л. Пропозиційні моделі семантизації термінів журналістики у словниках галузі [Електронний ресурс] / В. Л. Іващенко, О. В. Нарушевич-Васильєва // Мова. - 2018. - № 30. - С. 48-54. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Mova_2018_30_9 Мета статті - виявити особливості семантизації термінів журналістики та розробити типологію її пропозиційних моделей у кореляції з типологією пропозиційних функцій. Обрано пропозиційні моделі семантизації журналістських термінів, зафіксованих в українськомовних словниках галузі, в їх кореляції з пропозиційними функціями. Предметом дослідження є віднаходження мінімальних інформаційних складників дефініцій понять журналістських термінів, лексикографованих в українських словниках, та їхня формалізація через конструювання моделей семантизації і пропозиційних функцій. Результатом проведеного дослідження є розроблення типології пропозиційних моделей семантизації термінів журналістики, зафіксованих в українських словниках. Зроблено висновок, що найтиповішими у словниках журналістських термінів є поліпропозиційні моделі семантизації, які можна схарактеризувати як такі, що увиразнюють одномісно-двомісні пропозиційні функції типу Р1 (Х) + P2(Y, Z) та одномісно-багатомісні пропозиційні функції типу Р1 (Х) + P2(Y, Z1, Z2, ...). Практична значущість наукової розвідки полягає в тому, що її результати можуть бути використані у навчальних курсах "Основи термінознавства", "Лексикологія", "Лексикографія", а також під час укладання словників журналістських термінів.
| 6. |
Нарушевич-Васильєва О. В. Явище семантизації в державних стандартах України (на матеріалі термінології харчової промисловості) [Електронний ресурс] / О. В. Нарушевич-Васильєва // Записки з українського мовознавства. - 2019. - Вип. 26(1). - С. 51-61. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/zukm_2019_26(1)__9 Розглянуто особливості семантизації української термінології харчової промисловості в державних стандартах України. Проаналізовано типові помилки, виявлені в дефініціях термінопонять науково-виробничої сфери. Зроблено висновок щодо необхідності усунення зазначених недоліків задля нормалізації національно-мовної форми вираження термінологічних одиниць та уніфікації їхнього логікопоняттєвого змісту.
|
|
|